Il jouait du piano debout’  is een hommage aan Jerry Lee Lewis en niet aan Elton John zoals velen dachten. Michel Berger, de schrijver van het lied en echtgenoot van France Gall schreef het uit de bewondering die hij had voor de excentrieke piano-stijl en ‘rebelse’ en eigenzinnige houding van Jerry Lee Lewis, die ooit zijn piano in brand stak tijdens een concert om Chuck Berry de loef af te steken. De verwarring met Elton John kwam er vooral omdat France Gall, op verzoek van Elton John, kort daarop samen met hem een single uitbracht met A-kant Les Aveux (waarvan de melodie lijkt op ’take it to the limit’ van de Eagles) en B-kant ‘Donner pour donner’ geschreven door Michel Berger en Bernie Taupin. In 1987 schreef Michel Berger ‘Ella, elle l’a’, nog een hommage aan Ella Fitzerald waarvan Kate Ryan een disco-versie maakte in 2008 met een knipoog naar een low cost vliegtuigmaatschappij.

Met het nummer ‘Armstrong‘ brengt Claude Nougaro een hommage aan Louis Armstrong op de noten van ‘Go down Moses’.  Louis Armstrong had het nummer (Go down Moses) zelf in 1958 opgenomen samen met het Sy Oliver’s Orchestra. Nougaro pleit in het nummer ook voor tolerantie en gelijkheid en drijft een beetje de spot met de racistische vooroordelen: “Armstrong, un jour, tôt ou tard, On n’est que des os / Est ce que les tiens seront noirs ? Ce serait rigolo
Het nummer werd reeds in 1965 uitgebracht door de Franse zanger maar ik stel voor te luisteren naar de live versie uit 1989 opgenomen in het Parijse Zénith, met langere trompet intro dan de studio versie. Een instrumentale versie van het nummer werd postuum op ‘Blue Note’ uitgebracht in 2004. In 2009 maakte de Belgische zangeres Maurane, op vraag van Nougaro’s echtgenote, een album ‘Nougaro ou l’Espérance en l’Homme’ ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag, waarop uiteraard ook dit nummer staat. Maurane was enorm grote fan van Nougaro. Zoals ze zelf zei was ze ‘getatoeëerd door Nougaro’.

Radio 1: De Zomer van 2020
Tagged on: